Dante's Inferno - An Animated Epic

Megosztás

2011.03.06. 17:03

 Dante’s Inferno 

(An Animated Epic)

 

Mint azt már kifejtettem egy korábbi személyes postomban, színesíteni kívánom a blogomra látogatók érdeklődési körét, és lehet, hogy még több filmkritikára számíthattok, vagy esetleg más filozófiaibb, vagy gondolkodósabb postra. Ennek első felvonása, az Electronic Arts kiadásában készült, ám a Visceral Games által fejlesztett Dante’s Inferno című konzolos (Xbox 360/PS3) TPS játéknak moziváltozata. Noha, a Visceral Games egy középkori eposzból ihletett, méghozzá Dante Alighieri világhírű művéből, az Isteni Színjátékból, csillagos ötöst érdemeltek a srácok a hihetetlen designért, illetve a pokol ilyen módon való ábrázolásának. A Visceral Games pedig a játékának népszerűsítése végett készítette el. Az animálást a Film Roman végezte. Ugyanez a cég végezte el korábban a Dead Space (ugyancsak Visceral által fejlesztett játék) animált változatát, Downfall néven. A pokol tökéletes animációs megjelenítésén viszont még további cégek is dolgoztak, 6 nagy részre felosztva a film eseményeit. A japán animációs stúdió a Production IG segített a pokol megalkotásában, így vérbeli keleti ízekkel is találkozni fogunk. Egyébként anime rajongók körében ismert lehet a stúdió, hiszen a Ghost In Shell sorozat, valamint az End Of Evangelion animálásáért is ők voltak a felelősek. A kiadásért a Starz Media animációs osztálya (más néven IDT Entertainment) volt a felelős, és a kiadás 2010. február 9-én esett, 3 nappal a játék kiadása előtt.

A film rendezését 6 részre vágták, így folyamatosan más-más megközelítésben találkozhatunk Dante-val, ami néha zavaró lehet, hiszen az egyik körben még majdnem ágyékkötőben, a másikban pedig már teljes középkori öltözékben láthatjuk, de Vergilius is mindig más-más arcát mutatja meg a nézőknek. A grafika és a minőség viszont mindig egységes marad. A Pokol megvalósítása ötöst érdemel, bár az alapokat a játék megvalósításából vették, viszont több párhuzam is vonható a játék és a film között, bár nem feltétlenül kell játszani a nagytestvérrel ahhoz, hogy tökéletesen megértsük az eseményeket. Magyar szinkronnal is megjelent Dante pokoljárása, Dante Pokla címen, de én angolul tekintettem meg, és ha csak egy kicsit is szerettek olvasni, inkább angolul ajánlom, mert az angol nyelvi szövegek az adott korhoz illeszkednek és sorokat is találhatunk kivágva az eredeti versből (Ki itt belép, hagyj fel minden reménnyel), ami angol tanuláshoz is tökéletes.

Műfaji besorolást nézve elég könnyű dolgunk van, hiszen egy igazi véres horror animéval van dolgunk, igazodva a Pokol valódi jelentéséhez és szenvedéseihez. Itt a nőknek a nemi szervéből is véres csápok nőnek, valamint az elkárhozott lelkeket Cerberus 3 feje fogyasztja el, vagy a Styx folyóban ég a lelkük örökké, esetleg Dante kettévág egy-egy démont. Vérből sincs hiány, a keresztes háborúban igazi vérengzést folyt, nem csak keresztel való dobálózás. Egy kis romantikus szálat is sikerült belecsempészniük, tehát Beatrice sem az a papnőféle, mint az eredeti műben, így egy kicsit kifacsart Spartacus – Vér és homok mellékíze is van a dolognak, persze animálva. Vagy ha már vér és horror, akkor Elfen Lied, Claymore és még sorolhatnám.

A történet, mint már sokszor említettem az Isteni Színjáték adta, de csak a vázlatát. A Pokol leírása és helyszínei természetesen mind szerepelnek a játékban és a filmben is, tehát mondhatni könyv hűen haladnak a helyszíneken. A filmben viszont sok helyszínt csak megemlítenek, és kissé ló lépésben haladnak, például a Csalók körének 9 alkörét megemlítés szerűen elmondják, de nem járja be Dante. Egyébként a történet szerint Dante egy keresztes lovag, aki össze akar házasodni szerelmével, Beatrice-vel, ám meg kell várniuk, míg Dante hazatér a keresztes háborúból. Beatrice fogadást köt Luciferrel, hogy ha Dante megszegi a testi örömök nélküli esküjét, akkor elviheti a lelkét halála után. Viszont Beatrice sajnos idő előtt meghal egy támadásban, így Dante már csak az utolsó szavaira térhet haza. Mivel viszont főhősünknek sikerül többszörösen is megszegnie az esküjét így Lucifer elviszi a tiszta lelket, hogy felhasználja önző céljaira, ám Dante igaz szerelmes hívén utána megy, és ki szeretné szabadítani. A mennyekből aztán egy vezetőt kap, Vergilius az ókori itáliai költő képében, aki elvezeti őt a Pokol összes körén keresztül. Ahogy viszont Dante halad a pokol legmélyebb bugyra felé, hogy kimenekítse, kedvesét szembe kell néznie azokkal a sötét foltokkal, amiket a keresztes hadjáraton szerzett, belátva hogy tettei miatt többszörösen is a pokolra ítéltetett. A sztori egyébként Brandon Auman nevéhez fűződik, és összehasonlítva a konzolos verzióval, sokkal pörgősebb, gyorsabb és így több helyszínt is kivágtak vagy esetleg rövidebben érintettek, de több flashbacket kapunk, valamint a történet és annak szereplői is sokkal közelebb kerülnek hozzánk. Tehát, tökéletesen kiegészíti egymást a játék és a film.

A szövegek rendkívül kor hűek, valóban egy kissé irodalmi szintű, vagy legalábbis ódivatúbb, néhol még „thou art” (te vagy, óangolul) is találkoztam, sok a melléknév és régiesebb ige. A textúra és a dialógusok tehát rendkívül hangulatosak. Az anime egyébként bő 80 perc, és szinte egységesen osztottak el mindent, aminek egy akcióval és vérrel teli „filmben” lennie kell. Rengeteg akciót és vért kapunk, ugrándozást, látványos szörnyeket és kivégzéseket. Szinte élvezzük a pokol lefestett világát, ám ami a legfontosabb, hogy rengeteg dramaturg elemet is tartalmaz. Például Dante múltja és jelene egyre jobban összeszorítja a lelkét, és noha a történet nem egy kidolgozott hollywoodi mestermű, rengeteg elgondolkodni találót fedezhetünk fel, ha úgy nézzük. Például Dante folyamatosan követ el bűnöket, és ahogy egyre mélyebbre jut a pokolban még a saját családjából is sokan a bűn útjára jutottak. Elgondolkozhatunk tehát, hogy mi magunk hogyan élünk, és mit tekintünk jónak és rossznak. Esetleg Istent is belevehetjük, hiszen a velencei pápa megváltást ígért minden elkövetett rosszaságért. Ami viszont kissé zavaró, ami talán az anime legzavaróbb momentuma is, az hogy nagyon gyorsan túljutunk egy-egy körön, és nagyon gyorsan elimináljuk például az olyan nagyhatalmúakat, mint Minos királyt, vagy akár Cerberust is. Noha rengeteg akciót figyel meg a szemünk a vetítési idő alatt, inkább történetorientált anime ez. Ugyan, a különböző szereplők majdnem mindig változnak, ahogy más-más rendező elképzelésében jelennek meg a képernyőn, ez néha viszont kicsit zavaró lehet.

A karakterkidolgozás során derül ez ki leginkább, ugyanis Dante rendkívül megérthető és kissé badass figura, míg a többi szereplő is tökéletese hozza azt, amit elvárunk tőle. Dante megtörik, szembesül a sorsával, Beatrice makacs ám a bűn és a szenvedés őt is behálózza, Lucifer pedig a tipikus rosszfiú. Igen, Lucifer most nem John MiltonElveszett Paradicsom szerinti Lucifer, hanem szárnyas, gonosz és igazán démoni lény. A flashbackek csak hozzáadnak a sztorihoz, és a végén mi magunk is megbocsátunk a szereplőknek, és megértjük mit miért tettek, vagy éppen miért gyűlöljük őket.

A zene viszont talán jobb, mint a Gary Schyman komponálta szimfonikus sötétség - bár az is rendkívülien hűen visszaadta a hangulatot - Christopher Tin taktusai sokkal többet szólalnak meg, és nem veszünk el a hentelés közepette. A credits közben szóló vokális, kórusos darab szerintem az év egyik legjobb filmzenei betétje. A szinkronok az alapjáték hangjai, tehát Graham McTavish szólal meg Dante hangján, valamint Beatrice Vanessa Brunch, de Dante apját viszont itt a világhírű Mark Hamil szólaltatja meg.

Aki szereti az elgondolkodtató, akciódús és sztoriorientált filmeket és animéket azoknak csak ajánlani tudom, valamint azoknak, akik fogékonyak az elvont dolgokra. Mert a Dante’s Infenro azoknak szól. Akik esetleg nem szeretik a túlcsorgó vért és horror elemeket és ocsmány kreatúrákat az viszont messzire kerülje el. Mindenki másnak, csak ajánlani tudom, ugyanis nem fogják megbánni, azok, se akik esetleg nem fognak játszani a játékkal, vagy nem is szeretik az adott stílust.

 

9.5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irasalgor.blog.hu/api/trackback/id/tr182715747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Roxy_Christ · http://roxychrist.blogspot.com/ 2011.03.08. 17:40:37

Hűű :o hát ezzel most nagyon kíváncsivá tettél. Mindenképp meg fogom nézni ^^

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2011.03.08. 19:44:04

@Roxy_Christ: Köszönöm a kommentet :D..hát reméltem, hogy legalább valaki kedvet kap erre a kis kedvcsinálóra ;)...Nekem nagyon tetszett :D
süti beállítások módosítása