Eredet

Megosztás

2010.08.15. 12:15

 Eredet

(Inception)

 

Igaz, hogy azt írtam egy korábbi postomban miszerint filmről itt nem lesz szó, de van néhány olyan mozifilm amiről muszáj írnom, miután megnéztem a moziba. Ilyen volt Christopher Nolan új filmje is, a már jó előre hypeolt Eredet. Mivel rengeteg oldalon lehet olvasni hogy mennyire jó film, illetve mindenki csak ámul és bámul hogy mit tett le az asztalra Christopher Nolan (ismét), így gondoltam beülök rá én is, és megtekintem hogy tényleg megszültetett-e a klisémentes új csodamű. Egyébként gondolom Christopher Nolant nem kell bemutatni nektek, az előző munkája a hatalmas kritikai és pénzügyi sikereket elért Batman – A Sötét Lovag című alkotása, volt de a Tökéletes Trükkel is hírnevet szerzett magával, de az első igazán nagy alkotása ami elhozta neki a sikert a Batman – Kezdődik volt. Nos, a bőregér kalandjai egy kicsit pihennek jelenleg is, de addig is itt az Eredet, aminek a rajtja ugyancsak erős volt és még most is vonzza az embereket a moziba. De, mielőtt rátérnénk a filmre, fontosnak tartom összegyűjteni azokat az információkat a filmről, amik ahhoz kellettek, hogy a mozi képernyőjére kerüljön a film.

A forgatási költség 160 millió dollár volt, amit nem egy kiadóóriás vállalt magára, igaz ennél is vannak horribilisebb költségek, de a látványvilágához képest ez az összeg nem is tűnik olyan soknak. Noha, az alapötlet mint mondtam már 2001-ben a Warner Bros-nál pihent, de Nolannak szüksége volt még nagyköltségvetésű alkotásokra ahhoz hogy elkészítse ezt a filmet, így született a Batman soron következő két olyan epizódja, ami visszahozta a Bőregérhez a kedvet. A forgatókönyv az idők folyamán megannyit változott, a kezdeti horror-verzióból egy üldözős, versenyfutásos film lett, míg a szkriptről rengeteg beszélgettek a főszereplővel, Leonardo DiCaprioval is, illetve a forgatás előtt 6 hónapot a forgatókönyv csinosítására fordítottak, belerakva egy kis érzelmi szálat is, amit a film fő vonalához is igazítottak. Természetes álomkutatókat, és szakembereket is bevontak a munkába, annak érdekében hogy a film valamennyire jól ábrázolja a „valóságot”, de természetesen akadtak hajmeresztő gondolások ami nem összetévesztendő a jelen világgal és annak álombeli szokásaival.

A forgatás természetesen több helyen zajlott, először is 2009-ben kezdték el Japánban, majd Angliában, Franciaországban, Kenyában és természetesen Amerikában illetve a szomszédjukban, Kanadában. Itt különböző jeleneteket vettek fel, illetve speciális effekteket is alkalmaztak a film még látványosabbá tételéhez, de a való időben felvett képkockák is ugyanúgy megmaradtak, mint például a null-gravitációs akciójelenetek, vagy az üldözés Mombanska utcáin, illetve a japán kastély. A filmben csaknem 500 speciális effektus található, illetve a minőség kedvéért viszont nem 3D-ben adták ki, nyílván pluszköltséget jelentett volna.

A színészgárda viszont elég impozáns, illetve sok visszatérő színész is található benne. Elsőnek csatlakozott a stábhoz Leonardo DiCaprio, aki a főszerepet játsza Dom Cobb szerepében, de a Batmenből ismerős lehet még Cillian Murphy, vagy akár Michael Caine is, de Ken Watanbe illetve Tom Berenger is elég ismert színész. A színészi játékban szerintem Leonardo DiCaprio nagyon jól alakítja a rábízott szerepet, egyre jobb színész lesz belőle, de Cillian Murphy is változatosabb színi játékot mutat mint a Batman – Kezdődikben. 

2010. júliusában viszont a mozik „képernyőjére” került az alkotás, amit a kritikusok kitűnő örömmel fogadtak, mindenhol repkedtek a 10-es, vagy akár 5-ös értékelések, de nyílván felvetődik a kérdés, hogy tényleg ennyire jó? Az alaptörténet szerint Dom Cobb álomtolvaj, úgynevezett extraktor, akinek az a dolga hogy az alany álmában kiszedje a legféltettebb gondolatait, illetve terveit. De ez a tevékenység nem éppen legális, ráadásul Cobb múltja kísérti, ugyanis az ex-felesége szinte minden akcióját megakadályozza. De, kap egy új esélyt, hogy ha nem ellop, hanem elültet egy gondolatot, úgynevezett incepciót hajt végre, akkor új életet kezdhet, és ejtik ellene a vádakat miszerint megölte a feleségét. Cobbnak hiányoznak a gyermekei így belevág az akcióba, s összeszedi az új csapatát, ugyanis az incepció sokkalta nehezebb mint egy álom ellopása. Ugyanis egy gondolat elültetése akár megváltoztathat egy embert is. az alaptörténet ez tehát, s nem is nagyon szakad el ettől a vonaltól, néha kapunk egy kis múltidézést a Cobb házaspárról, illetve egy-két csavart, de ne számítsunk kusza alaptörténetre, viszont a megrendezése, az már sokkal jobban kusza.

Az Eredet tulajdonképpen egy majd két és fél órás tömény akciófilm, sok irracionális elemmel. Rengeteg verekedés, üldözés, lövöldözést láthatunk ebben a 2,5 órában, úgy hogy szinte észre se vesszük ahogy repül az idő. Viszont néha a sok akcióban összekeveredik a sztori, ugyanis néhol egyszerre 3-4 álomszinten is zajlik egy-egy jelenet, s vannak percek amikor nem megy előre semmi csak az akciójeleneteket tukmáljánk ránk minél látványosabb körítésben, néhol érdekesen, néhol pedig klisésen. Noha a null-gravitációban végrehajtott akciójelenetek, vagy az álomvilágban felépített városok lerombolása, vagy a 360 fokban elhajtott városkép hihetetlenül látványos, de amikor az ember csak kapkodja a fejét a látványon, úgy hogy a sztoriban szinte semmi új nem jön, az már egy kicsit fura (pl. a film felénél elkezdődő zuhanó kocsi, ami a film végéig zuhan). Persze ezeknek is van racionális magyarázata a filmben, amit el is mondanak, néha erőltetetten úgy az első órában, de akkor is érdekesen hat. Viszont, nagy bakik is vannak a filmben, például amikor egy karnyi távolságról képtelenek lelőni szemből a főhőseinket, vagy éppen a szétlyuggatott kocsinak csak az ablaka illetve a kasznija sérül meg, a hőseink megússzák szemrebbenés nélkül.

A történetre egyébként néhol azt írják hogy csavaros, és összetett és sok mondanivalót kínál, pedig nekem nem jött le sokminden abból ami talán a sok mondanivaló körébe beletartozik. Igaz, az álom nem a valóság, mégis szebb ez teljesen érthető, de ezt már ellőtték párszor, ráadásul DiCaprio érzelmi vonala sem annyira kitaposott, mint az lehetne. Igaz, Caprio és felesége közötti viszony és érzelmi kötődés a film egyik fajsúlyos pontja, de a többi karakter például szürke, és egysíkú. Az incepciót is csak egy pénzéhes üzletember miatt kell elkezdeni, valamint Caprio társai is szinte teljesen szürkék, de ami a legordítóbb a filmben az Építész hölgyemény. Egy egyetemista lány, aki megtervez egy álomvilágot, majd abban az álomvilágban olyan otthonosan mozog, illetve használja a fegyvert vagy éppen a lelki erőnléte is végig a toppon van, mindössze pár nap lefolyása alatt, úgy hogy éppen akkor hallott először magáról az incepcióról és az extraktorokról egyaránt. Visszatérve Caprio érzelmi szálára, ott is sok rész teljesen kiszámítható, és szinte klisésnek hat, egy-két dolgot leszámítva. A karakter kidolgozást sajnáltam, mert ha teszem azt lenne mindenkinek valamilyen célja, akkor közelebb kerülnének, vagy a másik konfliktus, a „főgonosz” apa-fia kapcsolata is teljesen sablonos, a csúf gonosz gazdag apa nem szimpatizál a fiával akinek aztán ez lelki traumát okoz. A film vége egyébként érdekesen ér véget, az viszont elgondolkodtatni való hogy hogyan is ért véget, noha egy-két korábbi jelenetnél és a szereplők viselkedésén észre lehet venni hogy vajon melyik irányba dőlt el az a bizonyos görgőcsiga.

A színészi játék egyébként elég hullámzó, ugyanis DiCaprio remekül játssza a szerepét, egyre jobb színész lesz, noha a Viharszigetben nyújtott alakítását nem szárnyalja túl, vagy esetleg a Tégla című filmben. A többi színész közül mint írtam Cillian Murhpy játékát tudnám még kiemelni, jól játszotta a kissé megijedős üzletembert, míg Michael Caine pedig a rutinjával emelkedik ki. A csapat többi tagja elég felejtős, egyedül talán Adriane, az egyetemista lány játéka lehet a jövőjére nézve pozitív. Egyébként, nem is csoda hogy a többi szereplő nem tud olyan jót alakítani, ugyanis nincsenek olyan érzelmek vagy helyzetek ahol a valódi színészi képességeikre kéne támaszkodniuk, egyedül Caprionak. Szürkét nem lehet fehéren játszani.

Ami feldobja sok helyen a filmet, az viszont a zene. Szerintem nem sokat árulok el hogy azért lett szinte hibátlan a zenei talpalávaló, mert Hans Zimmer szerezte a zenéjét. Hihetetlenül jól megkomponált darabokat hallunk az akciórészek alatt, visszatérőnek a Batman kissé szirénás megoldásához néha, de főként most is a vonós vagy a nagybőgő hangját hallhatjuk. Főleg a végén mutatja be igazi zsenialitását, korunk egyik legjobb zeneszerzője. Az OST-t ajánlom mindenkinek, aki szereti a hasonló (klasszikus) zenei világot.

Lehet kicsit lehúztam a filmet, de nem is tetszett annyira hogy azt mondjam rá, ennek a filmnek akkora fenn hangja lesz, majd, mint a Batman – Sötét Lovagnak, mert nem ér annak a mesterműnek a nyomába, legalábbis számomra nem szárnyalja túl azt a filmet, vagy, csak azért mert Batman rajongó vagyok. Egyébként egy sodró, feszes tempójú, több síkban és helyszínen egyszerre játszódó, tömény akcióorgia, halványi érzelemmel és csavarokkal, de szürke, egydimenziós karakterekkel és elég elhanyagolt fősztorival. Egyszer mindenképp érdemes megnézni, de hogy bekerüljön a legjobb filmek közé, azt kétlem, hogy megteszi. Vagy csak azért, mert sokkal jobbra számítottam a hype és a kritikák alapján. De, menjetek el vagy majd vegyétek meg DVDn, Blue-Ray lemezen, illetve digitális disztribúció útján, és nézzétek meg a saját szemetekkel, és vonjátok le a saját konklúziótokat, álláspontotokat.

 

8.5/10

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irasalgor.blog.hu/api/trackback/id/tr382222981

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eredet (Inception) 2010.11.03. 09:02:03

Alapsztori: Egy férfi, aki álmok útján próbál beférkőzni mások elméjébe, egy igen nehéz feladatot kap, hogy cserébe visszatérhessen a gyerekeihez. Húzónév: Christopher Nolan rendező / Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Tom Ber...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susann94 2010.08.17. 15:16:42

tetszett.már amit elolvastam belőle, mivel még nem láttam.és nem akartam hogy előre tudjak minden fontosat...
amin viszont felhúztam magam, hogy olyan jó kis színészek nevét hagytad ki, mint Marion Cotillard, aki mint tudjuk Oscart kapott Edith Piaf megformálásáért, na meg Ellen Page, aki fiatal kora ellenére már bezsebelt egy Oscar jelölést és megannyi filmben szerepelt, jaa és nehogy kihagyjam Joseph Gordon-Levitt-et, aki még nincs 30, de már veteránnak számít a filmvilágban, majdnem 60 filmes/tévés szerepével...
muszáj volt kiadnom magamból :P
amúúgy Zsuzsi voltam ;)

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2010.08.17. 15:27:01

Gondoltam :P
Egyébként spoilermentesen írok a kritikáimban, éppen azért hogy ne lőjjem le a poénokat...Egyébként lehet hogy ők játszanak benne, de akkor is szürkék voltak :D

susann94 2010.08.17. 15:34:12

"de a Batmenből ismerős lehet még Cillian Murphy, vagy akár Michael Caine is, de Ken Watanbe illetve Tom Berenger is elég ismert színész."

cillian murphyt meg michael caine-t ismerem az oké.de kiaf***om az a tom berenger meg ken watanbe.költői kérdés.megnéztem h kik de így se lettem okosabb. és tudod az nagy szó ha én nem ismerek egy színészt ;)

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2010.08.17. 15:40:59

Tom Berengerről már hallottam és ismerős volt a neve, azért volt ismerős (A)...Ken Watanbe meg inkább akció és szamurájfilmben volt...

De ezek után már ismered :D
süti beállítások módosítása