I hope Stone, the happiness will visit you one day

Megosztás

2010.12.26. 18:06

 

Igaz, holnap már nem lesz karácsony, így kicsit elkésett a karácsonyi postom, de sajnos most jutottam odáig, hogy postot írjak. Karácsony. Egy ünnep, ami talán mindenkire hatással van, ilyen-olyan módon. Nem mindenki tartja kimondott pozitív ünnepnek, sőt van aki egyenesen rühelli is, mert szerinte elvesztette már azt a varázsát mint régen. Viszont mindenkibe van valamilyen kialakult vélemény arról, hogy mit is jelent neki Krisztus születése, és az év talán legszebb ünnepe. Most megosztanám én is saját teóriámat erről az ünnepről. Egy biztos, a karácsony előhozza az emberből azt a naivitást, ami ott rejlik benne, mélyen és ilyenkor képesek vagyunk azt hinni, hogy az élet szép. Legalább szentestére elfeledjük minden problémánkat, és csak a boldogságnak adjuk át magunkat, valahogy eltompulnak azok az érzések amik egész évben szorítanak minket, és ott motoszkálnak a fejünkben. Ilyenkor, könnyebben vagyunk hinni annak, hogy az élet talán lehet boldog, és az egyébként elégedetlen lelkünk megnyugodik arra a napra, és képes elhinni hogy lehet boldog. Régen látott ellenségekkel vagyunk képesek elásni a csatabárdot, és régi ellenségeskedések, viták múlnak el nyomtalanul arra a napra, és ugyanazt láthatjuk a szemekbe: Boldog Karácsonyt. Valahogy, spirituálisan ilyenkor felszabadulnak az endorfinok, vagy egyszerűen csak így rögzült belénk, hogy karácsonykor viszonylag nyugodtak vagyunk, és képesek vagyunk hinni egy jobb és szebb világban. De nem minden esetben persze. Van akik csak pénzhajhászásnak tartják az egészet, hogy mindenkit az érdekel mit kap, mások szerint a kézileg fabrikált ajándék sokkal többet ér mint minden más, de egy biztos: az életünkkel és a technikánk fejlődésével, a szokások is megváltoznak.

Például, még mikor a kisgyermekek hisznek a Jézuskában, akkor sokkal varázslatosabb az egész, sokkal jobban várják, önfeledtebben. Szinte toporzékolva várják a csengőszót, ami annak az eljövetele hogy "Jött a Jézuska", és akkor kibonthatnak minden ajándékot, amit gondosan csomagoltak össze nekik. Ez is egy példája a gyermeki ártatlanságnak, és boldogságnak, hiszen akkor olyan önfeledten tudnak örülni mindennek amit kapnak, mint talán soha máskor az életbe. Hiszen, miután rájönnek (vagy elmondják nekik), hogy a Jézuska nem létezik, és már tudják, hogy karácsonykor is a szülők adják nekik az ajándékokat, valahogy elveszti a varázsát. Olyankor, már képesek úgy hozzáállni a dologhoz, hogy anya vedd már meg nekem azt, vagy "kisfiam mit kérsz karácsonyra?" Akkor is meglepetés ér minket, hiszen - legalábbis én - nem szeretem tudni, hogy mi fog várni a fa alatt, így hiába kérdeznek, nem mondok inkább semmit, mert a karácsony lényege az, hogy meglepetést okozzanak.

Ráadásul az időjárásnak köszönhetően, sokszor még megfelelő hangulatot sem kapunk. Vegyük például a jelen karácsonyt, ahol is esett az eső, alig havazott, vagy egyáltalán nem is, így semmiféle hangulatbombát nem kapunk, hogy meghitten, karácsonyi hangulatban éljük át az ünnepeket. Talán klisések ezek a mondatok, kevésbé eltaláltak mint kellene, vagy éppen semmi újdonságot nem mondanak, de ez van. Ez mindenhol igaz, és mindenkinél, akik meg nem értenek egyet a karácsonnyal kialakult eszményképpel, azok meg megint máshol elmondják személyes téziseiket. Sok embert megértek például mért nem szereti a karácsonyt. Igazából én sem azért szeretem, mert ezeken a napokon összegyűlne a család, vagy épp annyi barátom lenne hogy körülugrálnának a szeretetükkel. Nem erről van szó, mert a legújabb trendeknek köszönhetően se kaptam sok Boldog Karácsonyi üdvözletet, vagy éreztem magam összefojtva. Hanem, a már fentebb vázolt naivságért. És bár, nem szimpatizálok az egyházzal, nem is tartom magam hívőnek, sőt az ateizmus egy sajátos formáját képviselem, de mégis megérint az ünnep, mert csak a szeretet ünnepe. És minden ember legnagyobb vágya az életében az, hogy boldog legyen. Van aki mást mond, de akkor is, az emberben benne van az ösztön, hogy szeressen és hogy őt is szeressék. Lehet hogy eltompítjuk a munkával, vagy belebetegszünk másba, esetleg olvasunk és okosodunk, de a szeretet hiánya akkor is mardosni fogja a szívünket, és így az egész testünket, mert mindenkinek szüksége van rá. Arra, hogy valaki mellette legyen, érezze hogy fontos valakinek, valakivel leélje az életét, vagy csak egyszerűen valakivel eltöltse az időt. Minden embernek erre van szüksége, egész életében. Minden más, csak ezután jön. 

Igaz, már egy blogkollégám ezt elsütötte, de én is szeretném megemlíteni, hogy tulajdonképpen a karácsony egy régi pogány szokásból átvett ünnep, miszerint Mithrász is ugyanolyan körülmények között született mint a mi kis Jézusunk. Mithrász ugyanúgy december 25-én született, szűz anya gyermekétől, úgy nagyjából I.E. 6 század környékén. Igaz, ő csak az indiai-perzsa mitológiában szerepel, így kevésbé lett ismert, mint a mi nagy Jézusunk, de azért néhány érdekesség vele is történt. 3 király vitt neki is ajándékokat, valamint Isten Fia később halottakat támasztott fel (na, nekromanta), vakokat, betegeket gyógyított, tehát Jézushoz hasonló területeken űzte a "mesterségét". A tavaszi napéjegyenlőségkor áldozták fel, egy Eostre néven ismert istennek (Eostre = Easter = Húsvét), aztán 3 nap múlva ő is elfoglalta helyét az apja mellett. De a furcsaságok, itt még nem érnek véget Mithrász életével kapcsolatban, hiszen ő is adott egy utolsó vacsorát 12 tanítványának (akik a csillagokat jelképezték), valamint jelképesen elfogyasztották a testét és vérét. Gondolhatjátok mi volt a manifesztáció eszköze: ostya és kenyér. De nem csak Jézus életével kapcsolatban találhatunk ilyen furcsaságot, itt van például Samhain és Halloween esete, amit egy korábbi bejegyzésben már kifejtettem.

Ugyan, rengeteg vicces kép és videó készül ma már Jézus születéséről, egy-kettőt a bejegyzésbe be is ágyaztam, de a legviccesebb az alábbi kis videó lesz, ami modern köntösbe helyezi Jézus születésének történetét, remélem értitek és használjátok a videóban szereplő "eszközöket", honlapokat. Valamint egy minimális angol tudás is szükséges a teljes megértéséhez. De szerepel itt a Google útvonaltervező, a twitter (mini napló), a facebook, az amazon.com (internetes megrendelő központ), és Jézus születését meséli el, napjainkban:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://irasalgor.blog.hu/api/trackback/id/tr902540312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katzeryn 2010.12.27. 21:45:12

Ezzel a posttal abszolút egyetértek, egész bőven ki is fejtetted a véleményed, én még feleennyire sem tudom mostanában összeszedni a gondolataimat, ami valljuk be, gáz :D

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2010.12.28. 12:00:43

@Kaley: Háát, tudok én ennél jobb is lenni :$..de azért köszi :D...biztos alkotói válságban vagy : <

Katzeryn 2011.01.09. 13:34:38

lehetséges, de akkor is tetszik :) én nem tudok ilyen bőven írni, meg hát szerintem senki nem olvasná el XD

irasalgor · http://irasalgor.blog.hu/ 2011.01.09. 16:44:41

@Kaley: Ne mondj ilyet :D...lehet hogy több részletben, vagy valami, de elolvassák :P
süti beállítások módosítása